Voorkomen dementie na operatie

“Mevrouw Dekker, 81 jaar maar nog helder van geest, is gevallen met haar rollator en heeft haar heup gebroken. Gelukkig was de ambulance snel ter plaatse en kon ze nog dezelfde dag geopereerd worden. Twee dagen na de operatie liep ze alweer! Alleen had ze geen idee waar ze was en wat er gebeurd is. Ze is nooit meer de oude geworden.”

Herkenbaar? Deze vroege vorm van dementie wordt steeds beter onderkend, en aangeduid als postoperatieve cognitieve dysfunctie, kortweg POCD. Het heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven van de patiënt, maar ook die van zijn/haar verzorgers. Er is geen behandeling voor POCD.  Deze cognitieve problemen hebben een sterke associatie met neuroinflammatie.

Trilplaat als alternatief voor fysieke inspanning: Fysieke inspanning is bekend om zijn positieve effecten op lichaam en geest, en heeft een aantoonbaar anti-inflammatoir effect. Omdat mensen niet direct na hun operatie fysieke inspanning kunnen leveren, lijkt de trilplaat een goed alternatief; stimuleert wondgenezing, is anti-inflammatoir en heeft een goed effect op cognitie.

Om de effecten van de trilplaat wetenschappelijk te kunnen testen heeft dit project financiering nodig.

 

Facebooktwitter