Onderzoek naar pijn bij dementie

Steffie Bunk

Verandert de verwerking van pijn bij een milde cognitieve stoornis en bij dementie? En welke veranderingen in de hersenen spelen daarbij een rol? Dat zijn de vragen waarop de onderzoekers in dit onderzoek antwoorden op zoeken.

Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat dementie er mogelijk voor zorgt dat mensen gevoeliger worden voor pijn. Bovendien kunnen veel mensen met dementie niet meer goed aangeven dat zij pijn hebben. Samen zorgt dit ervoor dat pijn minder snel wordt opgemerkt en behandeld. Om onnodige pijn tegen te gaan, is het daarom cruciaal om te onderzoeken hoe mensen met dementie en geheugenproblemen pijn verwerken en ervaren.

Om dit te kunnen onderzoeken wordt bij deelnemers de pijngevoeligheid gemeten. Dit gebeurt met behulp van warmteprikkels en drukprikkels. Daarnaast ondergaan deelnemers een MRI scan van het hoofd om te onderzoeken welke veranderingen in de hersenen een rol spelen bij de verwerking van pijn. Op deze manier zal het onderzoek leiden tot meer kennis over de verwerking van pijn bij dementie en geheugenproblemen.

Mocht u het leuk vinden om mee te doen aan dit onderzoek, er worden nog deelnemers gezocht met dementie of geheugenproblemen. Ga voor meer informatie naar www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl/pijnverwerking.

Facebooktwitter

Status

 
Al binnen: €
Totaal nodig: €