Lichaam alert maken om cognitieve gevolgen te verminderen

“Mevrouw Dekker, 81 jaar maar nog helder van geest, is gevallen met haar rollator en heeft haar heup gebroken. Gelukkig was de ambulance snel ter plaatse en kon ze nog dezelfde dag geopereerd worden. Twee dagen na de operatie liep ze alweer! Alleen had ze geen idee waar ze was en wat er gebeurd is. Ze is nooit meer de oude geworden.”

Herkenbaar? Deze vroege vorm van dementie wordt steeds beter onderkend, en aangeduid als postoperatieve cognitieve dysfunctie, kortweg POCD. Het heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven van de patiënt, maar ook die van zijn/haar verzorgers. Er is geen behandeling voor POCD.  Deze cognitieve problemen hebben een sterke associatie met neuroinflammatie.

In dit project willen wij een aantal  interventies in ons dierenmodel (ratten) uittesten, teneinde een bijdrage te kunnen leveren aan de behandeling van POCD in mensen

Type interventie:
Remote preconditioning: Door ergens in het lichaam een korte, niet schadelijke, periode van ischemie te geven, wordt het hele lichaam alert gemaakt voor komende mogelijke grotere schade, met een verminderde inflammatoire respons op de operatie, en minder cognitieve problemen als gevolg.

Facebooktwitter

Status

 
Al binnen: €
Totaal nodig: €