Bemoedigende resultaten medicijn onderzoek Alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt onder meer gekenmerkt door zogenaamde plaques in de hersenen; ophopingen van het eiwit Amyloïde beta (Aß) in de hersenen. Voor het eerst zijn er in een late fase van medicijnonderzoek positieve resultaten geboekt bij een anti-amyloïde studie. Het middel BAN2401 liet na achttien maanden zowel een vermindering van eiwitophoping zien als een vertraagde progressie van de ziekte vna Alzheimer.

Onderzoekers geven aan dat deze resultaten een belangrijke onderbouwing zijn voor de hypothese dat amyloïde een grote rol speelt bij het ontstaan van Alzheimer. Hoewel het onderzoek pas halverwege is, zijn de eerste resultaten dus bemoedigend. De studie is een samenwerking van de bedrijven Biogen en Eisai. Zij hebben aangegeven dat ze zich zullen inspannen om het middel zo snel mogelijk beschikbaar te maken voor een bredere patiënten populatie. De studie wordt naar verwacht afgerond in 2022.

Facebooktwitter