UMCG neemt nieuwste PET/CT scanner in gebruik

Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft het UMCG de nieuwste generatie PET/CT scans van Siemens Heathineers in gebruik genomen. Deze dynamische scanner kan de  ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen
De scanner heeft niet alleen een veel hogere resolutie, maar ook een hogere gevoeligheid. Daarmee kunnen radiologen en nucleair geneeskundigen méér zien, sneller scannen en neemt ook de betrouwbaarheid van de scan en de uitslag enorm toe.

De verbeterde resolutie en de hogere gevoeligheid (3,4 keer zo gevoelig als reguliere PET/CT’s) biedt nucleair geneeskundigen twee waardevolle opties: ze kunnen ervoor kiezen om een ‘snelscan’ te maken, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen, of waarmee je iets in beeld kunt brengen dat beweegt. Een kloppend hart bijvoorbeeld.

Met behulp van nieuwe tracers kunnen PET/CT scans de mate van eiwitophoping in de hersenen in kaart brengen. Een belangrijke oorzaak van dementie. De beeldvorming van de hersenen dankzij de PET/CT scans kunnen een  opstap zijn naar het selecteren van patiënten die in aanmerking kunnen komen voor onderzoek naar mogelijke geneesmiddelen die de ziekte kunnen remmen.

 

Facebooktwitter